Hittestress kalveren

Hittestress bij kalveren – 10 tips voor een koel kalf

Het belooft weer een warme zomer te worden! Deze week kunnen de temperaturen weer oplopen tot wel 30 graden. Met deze hoge temperaturen ligt hittestress bij kalveren op de loer. Bent u hier goed op voorbereid?

In de eerste levensmaand van een nuchter kalf ligt de ideale temperatuur rond de 15 graden. U kunt zich dus voorstellen dat bij tropische temperaturen en, met name een hoge luchtvochtigheid, het kalf ‘stress ervaart’.  Bij warm weer kan de huidtemperatuur van een kalf tot wel boven de 40 graden oplopen! Daarnaast zweet en hijgt het kalf meer en heeft het behoefte aan meer vocht.

Net zoals bij mensen hebben kalveren behoefte aan drinken en is de behoefte aan eten eigenlijk compleet weg. Hier ligt een groot gevaar op de loer. Om af te koelen heeft een kalf deze energie hard nodig. Het gevolg hiervan? Een teruglopende groei wat resulteert in een mindere melkafgifte tijdens de eerste lactatie. Wat kunt u er aan doen? Hoe pikt u signalen op van hittestress? Lees hieronder onze tips om hittestress te voorkomen!

klima

Signalen van hittestress bij kalveren

 

Eigenlijk herken je hittestress op dezelfde manier als bij mensen. Kalveren worden slomer en komen minder vlot naar de drinkvoorziening. Daarnaast heeft het kalf minder zin in eten en ziet u een afname in de voeropname. Ziet u daarnaast uw kalveren ook nog hijgen of zwaar ademhalen? Grijp dan in, hittestress lijkt z’n intrede te hebben gedaan!

Tip 1 – Verplaats uw huisvesting naar de schaduw

 

Klinkt als de meest voor de hand liggende oplossing maar zeker eentje die je niet moet vergeten! Verplaats uw kalveriglo of kalverbox naar een verkoelende omgeving. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om met een doek schaduw te creëren. Houdt bij het verplaatsen van uw kalverhuisvesting vooral rekening met de inval van de zon in de middag.

grossraum Kälberiglu
Trio Kälberhütte

Tip 2 – Verkoel het dak van uw kalverhok

 

Naast directe instraling van de zon kunt u ook voor een koeler kalverhok zorgen door het dak te verkoelen. Dit kan onder andere door een sproeier het dak te laten verkoelen. Daarnaast kunt u bij de keuze voor een kalverhok rekening houden met isolatie. Zo vindt u bij Topcalf bijvoorbeeld kalverhokken met geïsoleerd dak, dit kan tot wel 10 graden schelen tijdens de warme zomerdagen! Meer weten? Vraag onze specialisten!

Tip 3 – Plaats uw kalverboxen niet te kort op elkaar

 

Door uw kalveriglo’s of kalverboxen verder uit elkaar te verplaatsen optimaliseert u de luchtcirculatie. Aangeraden wordt om uw kalverhuisvesting ten minste zo’n 2 tot 3 meter uit elkaar te zetten zodat de lucht beter door de boxen heen kan stromen. Heeft u een kalveriglo? Dan kunt ervoor kiezen om de achterkant iets hoger te zetten waardoor de lucht het hok in kan stromen.

kälberhaltung mit perspektive
buisventilatie

Tip 4 – Zorg voor een goede luchtstroom

 

Wederom net zoals bij mensen vinden kalveren frisse lucht heerlijk. Met name als het zo warm is, wordt frisse lucht van een voldoende snelheid (2,5 m/s) aangeraden. Pas dit wel aan op de temperatuur, aangezien je niet wil dat er tocht optreed. Er zijn meerdere manieren om dit te realiseren. Denk bijvoorbeeld van het plaatsen van een ventilator. Heeft u een Trio, Quattro of Quinto kalverhok dan kunt u de luchtschuiven ook nog open zetten. Daarnaast kunt u kiezen voor buisventilatie. Deze kunt u boven in de nok van een stal plaatsen, of zelfs in uw kalverhok. Dankzij overdruk komt er frisse lucht waardoor er een goede ventilatie gecreëerd wordt.

Tip 5 – Controleer regelmatig

 

Onder het motto: Voorkomen is beter dan genezen. Houdt regelmatig de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw kalverstal in de gaten. Door dit op regelmatige basis te doen kunt u op tijd iets ondernemen. Denk hierbij ook aan de zwakkere kalveren die bijvoorbeeld last hebben van diarree. Deze zijn nog gevoeliger voor uitdroging. In de tabel hieronder kunt u zien bij welke waarden er kans is op hittestress.

hittestress kalveren
Bron: https://www.dekalverhouder.nl/nieuws/Hittestress-ligt-al-op-de-loer#1
kalveren drinken

Tip 6 – Zorg voor voldoende, vers en koud drinken

 

Wat zeker niet vergeten mag worden is de voorziening van voldoende vers drinkwater. Het kalf moet goede toegang hebben tot voldoende schoon drinkwater. Is het water bijna op? Vul het dan niet bij maar gooi het restant weg en verschoon de emmer om vervolgens schoon water aan te bieden.

Tip 7 – Voeren en uitmesten op koelere momenten

 

Om zo min mogelijk stress bij een kalf te creëren is het zinvol om zoveel mogelijk werkzaamheden naar koelere momenten van de dag te verplaatsen. Naast het feit dat het een fijnere werktemperatuur is voor veehouders, ervaart een kalf ook minder prikkelmomenten dan op de warmere tijdstippen. Probeer dus het voeren en het uitmesten van kalverhuisvesting in de ochtend of avond te doen. Daarnaast wordt aangeraden om ingrepen, zoals onthoorning, uit te stellen naar koelere dagen.

reinigen kalverbox
verneveling

Tip 8 – Koeling middels verneveling

Een vernieuwende methode van verkoeling is het gebruik van een vernevelingssysteem. Hierdoor wordt het kalf niet nat maar wordt de lucht rondom verkoelt. Dit systeem werkt in principe hetzelfde als in een melkveestal. Vraag onze experts gerust voor advies.

Tip 9 – Vermijd het aantal vliegen

 

Het vermijden van vliegen heeft natuurlijk niet direct impact op de gevoelstemperatuur van een kalf. Echter zorgt het wel voor aanzienlijk minder stress bij het kalf. Doordat stress zorgt voor een stagnerende groei is het van belang om alle handvatten aan te grijpen. Vliegen houden van warmte, licht, droogte en voedsel. Precies wat kalveren juist lekker vinden. Door goede ventilatie toe te passen zorgt u al voor aanzienlijk minder vliegen. Doordat vliegen ook dragers zijn van ziektes heeft u tevens minder kans op overdracht. Zo slaat u dus twee vliegen in één klap! Daarnaast is voorkomen beter dan genezen en hygiëne van groot belang. Zorg voor een goed uitgemeste stal zonder voerresten.

kälberhütte xxl
kalf in hok

Tip 10 – Vervang stro door zand of zaagsel

 

De laatste tip die we u aanbieden is, indien mogelijk, het tijdelijk vervangen van stro door zand. Zand isoleert slecht waardoor warmte zich niet hecht. Ook zaagsel zou een goed alternatief zijn. Mocht het niet mogelijk zijn om zand toe te passen, bijvoorbeeld in mobiele kalverboxen, ververs het strooisel dan vaker. Een mix van mest en urine zorgt voor extra warmte en ammoniak. Zoals eerder aangegeven, probeer dit tijdens de koudere momenten van de dag te doen.

De rode draad in het bestrijden van hittestress bij kalveren zit hem in de juiste voeding en huisvesting. Door een goed stalklimaat te realiseren heeft uw kalf een stuk minder last van de hitte en is overmatig drinken niet eens nodig. Bent u benieuwd naar wat Topcalf voor u kan betekenen? Neem dan een contact met één van onze specialisten op.

Hittestress komt niet alleen bij uw kalveren voor maar kan ook uw melkkoeien aantasten. Benieuwd naar het effect? Bekijk onze blog hier.

Deel deze pagina