Kalverboxen vs Kalveriglo: Wat past bij mij?
Kalveren zijn uw toekomstige melkkoeien! Om ervoor te zorgen dat uw kalveren op latere leeftijd top kunnen presteren is een goede start van essentieel belang. Studies hebben aangetoond, dat een kalf dat speciale aandacht heeft gekregen in de eerste levensweken, een hogere melkproductie behaald dan kalveren die in de eerste levensfase te maken hebben gehad met ziektes. Een belangrijk onderdeel van de kalveropfok is de kalverhuisvesting. Om ziekteverspreiding te voorkomen dient een kalf in de eerste 2 weken individueel gehouden te worden. Hierin kunt u kiezen tussen een kalverbox of een kalveriglo. Om u te helpen met deze keuze hebben wij hier voor u de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Om een goede vergelijking te kunnen maken hebben wij de huisvesting beoordeeld op basis van de volgende 4 basisprincipes: dierenwelzijn, klimaat en arbeidsgemak.
huisvesting, ligbed en welzijn
Om het welzijn van kalveren te garanderen heeft de regering een aantal regels opgesteld. Hieronder vallen ook regels m.b.t. de huisvesting van kalveren. Zo moeten kalveren die minder dan 150 kg wegen 1,5 m2 aan vloeroppervlakte hebben en een minimaal ligoppervlak van 0,5 m2. Dankzij het huisvesten van kalveren in dit soort individuele systemen, wordt de kans dat ziektekiemen verspreiden geminimaliseerd.
Beide huisvestingssytemen voldoen aan de voorschriften, waarbij de kalveriglo nog een kleine slag groter is dan de standaard kalverbox. Echter het voordeel van kalverboxen is dat uw eenvoudig de tussenwand kunt verwijderen en de box na 2 weken in een klein groepshok kunt veranderen. Dit stimuleert de kalveren bij de voeropname. Het verschil in ligbed zit hem in het feit dat kalveren in een kalveriglo op de grond liggen terwijl kalverboxen kunststof roosters heeft die 20 cm boven de grond zitten. Het voordeel hiervan is dat het strobed droog is. Bij een nat strobed trekt vocht omhoog waardoor een kalf energie verliest. Daarnaast zorgt een droog strobed voor minder ammoniak uitstoot en dus minder schade aan de longen.
Comfort & werkgemak
De veehouder is degene die met de kalverhuisvesting moet werken. Het arbeidsgemak is daarom ook een van de factoren waar goed aan gedacht moet worden. Denk hierbij aan de mobiliteit, reiniging en gebruiksvriendelijkheid van de kalverhuisvesting.
Zowel een kalveriglo als een kalverbox zijn eenvoudige systemen en kunnen ter plaatse door de boer in elkaar gezet worden. De nieuwste iglo’s zijn tegenwoordig, net zoals kalverboxen, uitgerust met zwenkwielen en dus eenvoudig te verplaatsen. Daarnaast zijn beiden dankzij de gladde wanden en vloeren eenvoudig schoon te houden en hebben ziektekiemen minder kans om zich te hechten. Toch wordt er op het aspect van werkgemak een verschil kenbaar. In een kalverbox kunnen veehouders rechtop staan en is er een minimale behoefte aan bijstrooien. Doordat in kalveriglo’s kalveren op de koude vochtige grond liggen is meer instrooien vereist. Daarnaast biedt een kalverbox voordelen wanneer het om voeden gaat. Dankzij deelbare voerhekken kunt u eenvoudig de box betreden zonder het kalf te storen, dit is bij kalveriglo’s in standaard uitvoering niet mogelijk.
klimaat
Gevaren liggen altijd op de loer. Een longontsteking is daar zeker eentje van. Luchtwegproblemen die worden veroorzaakt door tocht kunnen voor enorme problemen zorgen bij uw jongvee. Stel regel is dat 0.2 m/s acceptabel is, wat lager is dan bij melkkoeien. Een ziekte in de eerste levensweken heeft negatieve impact op de ontwikkeling van het uierweefsel. Daarom is een goed klimaat van groot belang! Een goed klimaat houdt in dat er absoluut geen tocht is en dat de luchttoevoer schoon is zodat ziektekiemen geen kans hebben. Daarnaast voelt een kalf zich bij 15 graden het meest comfortabel en kan het optimaal groeien. Zorg dus voor een tochtvrije en aangename huisvesting.
Beide systemen zijn vrij eenvoudig te verplaatsen en dus uit de tocht te plaatsen. Als bonus biedt Topcalf nog schuifgordijnen aan bij de grotere hokken om tocht uit te schakelen. Door de mogelijkheid om de iglo of box binnen te zetten, en eventueel een kalverdekje te gebruiken, kunnen beiden systemen een warme en aangename omgeving garanderen. Wilt u toch in koudere dagen uw kalveren buiten houden? De kalverboxen van Topcalf zijn uitgerust met geïsoleerd dak en behouden een aangenaam klimaat. Bij extreem warme dagen biedt dit dak tot wel 10 graden verschil t.o.v. een iglo!
Eindoordeel
- Eenvoudige systemen die eenvoudig te reinigen zijn
- Volledig naar Europese voorschiften ontwikkeld
- Gelijkwaardig in prijs
- Dierwelzijn: Individuele kalveriglo iets groter qua afmeting. Echter kalveren slapen vaker op natte ondergrond
- Klimaat: Beide systemen eenvoudig uit tocht of binnen te plaatsen. Kalverboxen kunnen uitgerust worden met geïsoleerd dak en schuifgordijn
- Arbeidsgemak: Kalveriglo is iets lastiger tijdens het voeren van het kalf aangezien veehouder niet rechtop kan staan. Kalverbox biedt optie met deelbaar voorhek waardoor u eenvoudig bij het kalf kunt en hem niet stoort tijdens het drinken.
- Kalveriglo dient meer bijgestrooid te worden doordat stro op natte grond ligt