Waarom eenlinghuisvesting?

Bij kalveren die nog voorzien worden van melk is op basis van gezondheid van de kalveren onderzoek gedaan naar de beste individuele huisvesting. De eerste dagen wordt een kalf meestal individueel gehuisvest totdat ze oud genoeg is voor de groepshuisvesting, maar waarom gebeurt het en gebeurt het goed?

Onderzoeksopzet

Bij het onderzoek werden 13 verschillende stallen gebruikt. Deze stallen maakten gebruik van natuurlijke ventilatie. In deze stallen werden 12 kalveren random geselecteerd. De hokken van de kalveren werden onderzocht op bacteriegroei, ventilatie, strooisel en hokmateriaal. Van de bacteriën in de lucht in het kalverhok zijn monsters genomen.

Calf pens
Kälberhütte Topcalf

Resultaat

Uit het onderzoek bleek dat een daling van luchtwegaandoeningen significant te maken heeft met het aantal bacteriën die zich in het hok bevinden. Het strooisel heeft invloed op het aantal bacteriën in het hok. Toch waren de kalveren in stro in een betere gezondheidsstatus dan op houtsnippers. Dit kwam doordat de kalveren in het stro een beter nest kunnen creëren dan kalveren in houtsnippers en zo uit de tocht liggen. Het ideale hok ontstaat met gesloten zijwanden zodat de kalveren gescheiden van elkaar liggen maar met een open voor en achterkant zodat de lucht rustig door het hok heen kan trekken.

De resultaten geven weer dat kalveren die nog voorzien worden van melk individueel in een individuele huisvesting een goed nest moeten hebben, dichte wandjes en een goede ventilatie regeling nodig hebben.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen (Engels).

Lago, A., McGuirk, S. M., Bennett, T. B., Cook, N. B., & Nordlund, K. V. (2006). Calf respiratory disease and pen microenvironments in naturally ventilated calf barns in winter. Journal of dairy science89(10), 4014-4025.

 

Topcalf multifunctionele kalverboxen en ventilatie

Topcalf geeft bij alle hokken de garantie dat ze goed schoon te maken zijn. Dit met een optionele easy clean systeem. Met de hoge drukreiniger zijn ze ook netjes schoon te krijgen. Bij de boxen heeft Topcalf dichte wanden zodat de kalveren gescheiden liggen van elkaar. Bij het voerhek kunnen de kalveren elkaar zien en aanrijken. De hokken hebben dichte zijwanden die tevens uitneembaar zijn en zo groepshokken ontstaan. De achterwand heeft een ventilatieschuif waarmee de luchtsnelheid te regelen valt.

In bestaande kalverstallen biedt schrijver de mogelijkheid om buisventilatie te installeren en hiermee het ideale klimaat in de stal te genereren.

Trio

Box á veaux Trio

Quattro

Kalverhut voor 4 kalveren

Quinto

Quinto kalverhut

Deel deze pagina