Waarom kalverhuisvestiging?

Bij kalveren die nog voorzien worden van melk is, op basis van gezondheid van de kalveren, onderzoek gedaan naar de beste kalverhuisvestiging. De eerste dagen wordt een kalf meestal individueel gehuisvest totdat ze oud genoeg is voor de groepshuisvesting, maar waarom gebeurt het en wanneer gebeurt het goed?

Onderzoeksopzet

Bij het onderzoek werden 13 verschillende stallen gebruikt. Deze stallen maakten gebruik van natuurlijke ventilatie. In deze stallen werden 12 kalveren willekeurig uitgekozen. De hokken van de kalveren werden onderzocht op bacteriegroei, ventilatie, strooisel en hokmateriaal.

Calf pens
Kälberhütte Topcalf

Resultaat

Uit het kalverhuisvestiging onderzoek bleek dat een daling van luchtwegaandoeningen significant te maken heeft met het aantal bacteriën dat zich in het hok bevinden. Het strooisel heeft invloed op het aantal bacteriën in het hok. Toch waren de kalveren in stro in een betere gezondheidsstatus dan op houtsnippers. Dit kwam doordat de kalveren in het stro een beter nest kunnen creëren dan kalveren in houtsnippers en zo uit de tocht liggen. De ideale kalverhuisvestiging ontstaat door gesloten zijwanden te gebruiken zodat de kalveren gescheiden van elkaar liggen met een open voor- en achterkant, zodat de lucht rustig door het hok heen kan trekken.

De resultaten geven weer dat kalveren die nog voorzien worden van melk individueel in een individuele kalverenhuisvesting een goed nest moeten hebben, dichte wanden en een goede ventilatie regeling nodig hebben.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen (Engels).

Lago, A., McGuirk, S. M., Bennett, T. B., Cook, N. B., & Nordlund, K. V. (2006). Calf respiratory disease and pen microenvironments in naturally ventilated calf barns in winter. Journal of dairy science89(10), 4014-4025.

multifunctionele kalverhuisvestiging van topcalf

Topcalf geeft bij alle kalverhuisvestigingen de garantie dat ze eenvoudig schoon te maken zijn. Het optionele easy clean systeem is hier een ideale aanvulling voor. Onze kalverboxen hebben dichte wanden zodat de kalveren gescheiden van elkaar liggen. Bij het voerhek kunnen de kalveren elkaar zien en aanrijken. De hokken hebben dichte zijwanden die tevens uitneembaar zijn waarmee groepshokken ontstaan. De achterwand van onze hokken en boxen hebben daarnaast een ventilatieschuif waarmee de luchtsnelheid te regelen valt.

In onze kalverstallen bieden wij de mogelijkheid om buisventilatie te installeren en hiermee het ideale klimaat in de stal te genereren. Hierdoor kunt u rekenen op optimale kalverhuisvestiging voor uw dieren!

Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op via +3185-4824900 of mail naar info@topcalf.nl.

Trio

Box á veaux Trio

Quattro

Kalverhut voor 4 kalveren

Quinto

Quinto kalverhut

Deel deze pagina