Kalverhuisvesting met perspectief
Steeds meer veehouders kiezen ervoor om kalveren buiten te huisvesten. Bij binnen kalverhuisvesting is de temperatuur wellicht makkelijker te reguleren. Echter buiten opfok biedt een aantal grote voordelen, met name op gebied van luchtverversing en weerstandsopbouw. In de buitenlucht heeft u natuurlijk te maken met ‘moeder natuur’ en dient u de kalveren ten alle tijden op de juiste temperatuur te houden. Bij Topcalf hebben we een totaalconcept voor buitenopfok ontwikkeld. Hierin staat het welzijn van het kalf, het milieu en het arbeidsgemak voor de veehouder centraal.
Geïnteresseerd in ons project? Volg hier de voortgang en de resultaten!
het concept
Centraal in het concept is het feit dat kalveren voor een langere tijd op één plek gehouden kunnen. Op deze manier ervaren ze minder stress momenten omdat ze minder vaak verplaatst hoeven te worden. Individuele huisvesting wordt in combinatie met groepshuisvesting in een ‘kalverdorp’ geplaatst. Dit concept valt onder het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) in het Europese subsidieprogramma. Dit programma zet zich in voor het verduurzamen en innoveren van de agrarische sector.
uit de praktijk..
Kalveren gaan vanaf hun geboorte in een Topcalf Trio, Quattro of Quinto kalverhok. Hierbij heeft u de keuze tussen 120 x 180 (b x l) cm of 100 x 165 cm. Doordat u de tussenwanden kunt verwijderen is het mogelijk om uw kalveren tot een leeftijd van 6 weken in dezelfde opstelling te houden. Wanneer uw kalveren sterk genoeg zijn kunnen ze in een groepshok met voerhek geplaatst worden. Dankzij ons nieuwe hok met uitloop hebben ze ook nog de mogelijkheden om buiten het hok te bewegen. Dankzij de afvoergoot onder de boxen, in combinatie met het rooster, liggen de kalveren altijd droog en blijft er geen ammoniaklucht onder de box staan.
mobiliteit
Doordat onze kalverboxen zijn uitgerust met zwenkwielen, en onze grotere kalverhokken met heftruckslede kunt u deze eenvoudig verplaatsen. Kies hier bij voorkeur een plek waar weinig tocht is. Plaatst u de hokken tussen twee stallen dan kan er zogenaamd schoorsteeneffect optreden waarbij teveel tocht langs de kalverboxen raast. Doordat uw hokken op een centrale plek staan hoeft u kalveren nauwelijks te verplaatsten waardoor het een stuk minder stress momenten ervaart.
Hygiëne en arbeidsgemak
De kans op ziekten is deels afhankelijk van de juiste huisvesting. Echter, nog belangrijker is de manier waarop hygiëne gewaarborgd wordt. Zorg ervoor dat zowel de huisvesting als spenen regelmatig gereinigd worden. Topcalf raadt aan om gebruik te maken van de all-in-all-out aanpak. In het kort houdt dit in dat kalveren in kleine groepen gehouden worden en tegelijk verplaatst worden indien nodig. Op deze manier kunt u direct alle hokken grondig reinigen voordat er een nieuwe groep in gaat. De afvoergoot onder de boxen zorgt er daarnaast nog voor dat urine niet op het strobed blijft liggen.
Doordat uw kalveren op een centrale plek zijn, is het ook voor de veehouder eenvoudiger om te monitoren. Daarnaast zijn de kalverhokken van een dusdanige afmeting dat u eenvoudig in het hok kunt staan zonder te hoeven bukken.
Optimale leefomgeving
Het positioneren van uw kalverhokken is een belangrijk aspect in het creëren van een goede en comfortabele leefomgeving. Doordat de hokken in de buitenlucht staan hebben uw kalveren constant frisse lucht beschikbaar. Echter is het wel van belang dat u hier optimaal gebruik van maakt. Slecht geventileerde kalverboxen kunnen namelijk zorgen voor hittestress, meer ammoniak uitstoot en meer vliegen. In deze opstelling zijn de kalverhokken uitgerust met geïsoleerd dak waardoor het in de warme zomerdagen tot wel 10 graden koeler is dan in slecht geventileerde hokken! Daarnaast kunt u door middel van luchtschuiven het klimaat prima regelen.
Dé Test
Onze kalverhuisvesting wordt ontwikkeld op basis van, in praktijk ontvangen, data. Om kalveren een, zo goed mogelijke, leefomgeving te kunnen bieden kijken we onder andere naar gegevens omtrent luchtkwaliteit en ammoniakuitstoot. Bent u benieuwd naar de uitkomsten van deze tests? Houdt dan onze pagina in de gaten.