Blog van Inge: Kalverbodywarmers

Het is inmiddels winter en het heeft al een aantal keren flink gevroren. Men trekt een dikke jas aan, zet een muts op of warmt zich aan de kachel. Maar hoe zit het in deze tijd met de jongsten op een melkveebedrijf?

 

Waar onze kalveren gehuisvest worden is het zomers lekker koel, maar in de winter is het er bijna net zo koud als buiten. Wij hangen boven de allerjongste kalveren daarom vaak een warmtelamp. Je wil zelf ook niet graag een natte vacht hebben bij winterse temperaturen. Zodra de kalveren een paar dagen oud zijn leggen wij een plaat boven het hokje om de opstijging van warmte, en inval van kou tegen te gaan. Niet echt een ideaal systeem, maar wij geloven erin dat een kalf de energie uit voeding maar voor één doel kan gebruiken. Dat betekent dat de energie die een kalf nodig is om zichzelf warm te houden niet gebuikt kan worden om van te groeien.

 

Sinds kort zijn wij begonnen met bodywarmers bij de kalveren. Ondanks dat wij dit nog maar kort doen, ervaren wij al wel enkele voordelen van bodywarmers ten opzichte van ons oude systeem. Zo ligt het kalf nu alleen nog maar onder de warmtelamp om droog te worden. Dit scheelt ons direct al een aantal warmtelampen en geen wirwar aan kabels.

 

Daarnaast leggen wij geen platen meer op de kalverhokken. Hierdoor kunnen we het kalf beter bekijken en is het gemakkelijker het hok te gaan als dat nodig is. Of om gewoon even lekker te knuffelen.

 

Wat het precieze effect is op de groei van het kalf is nog niet bekend, maar dat houden we deze winter in de gaten. De eerste resultaten lijken positief en niet geheel onbelangrijk; arbeid technisch bevallen de bodywarmers ons goed. Nog even afwachten wat de kalveren ons laten zien. Daarover later meer!

Deel deze pagina