Het topcalf kalverdorp

Alles voor het kalf op één centrale plek. De individuele huisvesting, de groepshuisvesting en de Topcalf Care Unit. Bij de familie Booijink in Broekland staat het eerste kalverdorp van Topcalf. Het is volledig aangepast op de wensen van de moderne melkveehouder, met de focus op arbeidsgemak en het comfort van het kalf.

Topcalf kalverdorp

Lees hier het artikel uit Nieuwe Oogst

Het Concept

Het kalverdorp bij de familie Booijink bestaat uit twee groepshokken, vijf Trio Easy-clean boxen en de Calf Care Unit. De Calf Care Unit is de plek waar de melk wordt bereid, de emmers worden schoongemaakt, de melktaxi staat, de administratie wordt bijgehouden en andere zaken met betrekking tot de kalveropfok. Het kalverdorp is gemaakt van duurzame materialen die gemakkelijk schoon te houden zijn. In de Calf Care Unit bestaat uit een natte en droge zijde, in de droge zijde kan de voorraad melkpoeder opgeslagen worden. In de natte zijde worden de emmers schoongemaakt met warm water en eens in de zoveel tijd wordt de gehele ruimte schoongemaakt met een hoge drukspuit. Het gehele kalverdorp is van elektra en water voorzien. Het systeem is een plug-and-play systeem, een stekker erin, de waterslang aansluiten en klaar.

Topcalf kalverdorp
Topcalf kalverdorp
Topcalf kalverdorp

In het plein onder de boxen zijn afvoerputten gemaakt om vocht op te vangen en dit loopt rechtstreeks naar een septic tank. Daarnaast zit onder de Trio Easy-clean kalverhutten een gieropvangbak. De gier wordt opgevangen en gaat ook richting de septic tank. Dit systeem heeft de voorkeur bij de melkveehouder, een andere optie is met betonnen platen (en afgedichte naden) te werken of beton te storten. Dit werkt schoon en gemakkelijk, de gier kan niet door de vloer heen.

De kalveren bij de familie Booijink gaan direct na de geboorte in de kalverboxen. Totdat de kalveren droog zijn, hangt er een warmtelamp boven het kalf. Daarna krijgt het kalf indien nodig een kalverbodywarmer aan. Het huisvesten van de kalveren buiten heeft enkele grote voordelen; met name de weerstandsopbouw en de luchtverversing. De kalverboxen van Topcalf zijn voorzien van luchtschuiven en een geïsoleerd dak voor een goed microklimaat rondom het kalf.

Na twee weken kunnen de kalveren samengevoegd worden en in groepen worden gehouden. Met behulp van de uitneembare tussenwanden in de Trio Easy-clean kalverhutten kan er een groepshok worden gemaakt van drie eenlingboxen. Na 6 weken kunnen de kalveren samen richting het groepshok verplaatst worden, een all-in all-out systeem.

“Het moet makkelijk gaan, anders gebeurt het niet”

– Bas Booijink

De Trio Easy-clean boxen zijn voorzien van lepelkokers om de boxen te kunnen verplaatsen en gemakkelijk uit te mesten. De kalverboxen kunnen richting de vaste mestopslag worden verplaatst en door de individueel neerklapbare bodems valt het stro eruit. Daarna grondig reinigen en de kalverboxen zijn weer klaar voor gebruik. Voor de groepshokken is een anders systeem gekozen. De groepshokken worden opgetild en het stro blijft liggen. Het groepshok en het plein worden dan schoongemaakt en kunnen daarna weer teruggeplaatst worden om de nieuwe kalveren weer in te huisvesten.

Het groepshok is voorzien van elektriciteit en automatische wateraansluiting. Er zit een waterbakje in het hok zodat de kalveren altijd kunnen drinken. Daarnaast beschikt het groepshok over LED-verlichting voor de donkere maanden. Het hok voorzien van een voerhek met een voertrog om de kalveren bij te voeren. Voorin het groepshok zit een roostervloer, om de meest belopen oppervlakte droog te houden. Onder de roostervloer zitten tevens de lepelkokers om het hok te kunnen verplaatsen.

Het gehele concept valt onder een Europees subsidieprogramma, het POP3 het plattelandsontwikkelingsprogramma. Het programma zet zich in voor het verduurzamen en innoveren van de agrarische sector.

Topcalf kalverdorp
Topcalf kalverdorp

Kalverhuisvesting in het kalverdorp

Deel deze pagina