optimale kalveropfok in biologische landbouw
Ons concept
Om kalversterfte tegen te gaan is een effectieve kalveropfok van enorm belang. Binnen kalveropfok zijn verschillende aspecten enorm belangrijk. Denk hierbij aan de juiste voeding. Hoeveel biestmelk heeft uw pasgeboren kalf nodig? Daarnaast draait het bij groei om het energieniveau. Een kalf dat extra energie nodig heeft om zichzelf warm te houden zal nooit de groei behalen die u voor ogen hebt. Denk hierbij dus aan de juiste huisvesting.
Tijdens de keuze voor kalverhuisvesting is het van belang dat u de mogelijke infectiedruk en klimaat in acht neemt. Hieronder beschrijven wij hoe een goede huisvesting eruit ziet.
Dag 1: Het kalf blijft bij de koe
Door bij de moeder te beginnen, kan het kalf de biest rechtstreeks van de moeder opnemen. Dit maakt maximale opname van immunoglobulinen mogelijk en bespaart de eerste watergift. Na een tijdje zie je in een oogopslag aan de buik van het pasgeboren kalf of het kalf voldoende biest heeft opgenomen.
Dag 2 tot 7: Individuele huisvesting voor de beste hygiëne en individuele diercontrole
Het immuunsysteem van het kalf moet zich ontwikkelen in de dagen na de geboorte. Het kalf heeft rust nodig en een hygiënisch perfecte kalverbox. Elk kalf kan individueel worden verzorgd en gedrenkt.
Vanaf dag 8: Groepshuisvesting in kleine groepen
Het directe contact met andere kalveren resulteert in een hogere voeropname door de groepsdynamiek. Het risico op infectie door andere kalveren wordt aanzienlijk verkleind door ze in kleine groepen te houden. U kunt het groepshok flexibel uitbreiden met een uitloop en combineren met andere groepsboxen.
Voordelen Topcalf groepshok
- 10 m2 ligoppervlak
- 8 m2 uitloop
- Schuifdeur naar buiten
- Opvouwbare uitloop met grote wielen voor eenvoudig uitmesten of transporteren
- Geïsoleerd dak
- Kunststof rooster bij het voerhek
- Voerhek met drinkemmerhouders of nekbuis met melkbar
- LED-verlichting
- Drinkbak met wateraansluiting
- Hooiruif
- Grote luchtschuif voor frisse lucht