planetproof eisen kalverhuisvesting verscherpt

PlanetProof heeft verscherpte eisen opgesteld op het gebied van kalverhuisvesting. Deze verscherpte eisen gaan gelden vanaf 2025 en zijn vaak een voorloper van de algemene richtlijnen en normen en daarom ook interessant voor melkveehouders die niet aangesloten zijn bij PlanetProof.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [774.23 KB]

Eenlingboxen

Vanaf 2025 gelden er nieuwe eisen voor melkveehouders die aangesloten zijn bij het keurmerk PlanetProof. De eisen voor eenlingboxen zijn niet veranderd. Volgens de huidige eisen en dus ook vanaf 2025 mogen kalveren tot en met 14 dagen oud gehouden worden in eenlingboxen. Daarna moeten ze in groepen gehouden worden. De eenlingboxen moeten minimaal 130 cm lang en 90 cm breed zijn en, als er een dak aanwezig is, minimaal 125 cm hoog. Uitgezonderd op deze regel zijn:

• Zieke kalveren, deze mogen tijdelijk individueel in een ziekenstal gehouden worden.

• Kalveren die niet worden aangehouden op het melkveebedrijf mogen tot 28 dagen in eenlingboxen worden gehouden. (deze uitzonderingsregel staat niet vernoemd in het oude eisenpakket)

Groepshuisvesting

De verandering op het gebied van kalverhuisvesting zit hem in het huisvesten in groepen. Zoals omschreven moeten de kalveren na 14 dagen in groepen worden gehuisvest. In de oude PlanetProof criteria geldt een minimale oppervlakte van 1,5 vierkante meter per kalf. In de nieuwe PlanetProof criteria die vanaf 2025 gaan gelden wordt een minimale oppervlakte van 3,0 vierkante meter vereist en vanaf 4 maanden komt daar elke maand 1 vierkante meter bij.

Onze verwachtingen

Bij Topcalf gaat het grootste deel van onze verkoop naar Duitsland. De regelgeving loopt daar voor op de regelgeving hier in Nederland. In Duitsland is al eerder ingezet op het vergroten van het dierenwelzijn. De kalveren moeten daar nu 28 dagen op het bedrijf blijven en ook voor het vormen van (kleine) groepen wordt meer ruimte vereist. Ook met het oog op de “End the Cage Age” verwachten wij dat de regelgeving die Duitsland in heeft gevoerd ook in Nederland en de rest van Europa zal volgen.

 

Bij Topcalf hebben wij een breed aanbod aan kalverhuisvestingsoplossingen voor zowel binnen als buitenhuisvesting. Heeft u speciale wensen of wilt u graag vrijblijvend advies? Neem dan even contact op met 1 van onze specialisten.

Deel deze pagina