topcalf kalverhokken in spanje

We hebben de eerste kalverhokken in Spanje gemonteerd. Samen met onze Spaanse dealer Juan van Agrotecnogen hebben we 10 Duo-flex kalverhokken gemonteerd in een kleine plaats in de buurt van Lugo, Galicië (Noord-West Spanje). Ongeveer 1/3 van alle melkkoeien in Spanje bevinden zich in Galicië. Dit melkveebedrijf wordt gerund door 2 broers die 5 jaar geleden een gloednieuwe melkveestal hebben gebouwd. In totaal melken ze ongeveer 230 koeien.

Op dit melkveebedrijf worden de kalveren 4 weken individueel gehuisvest, waarna ze naar groepen gaan in een andere stal. In die stal is het stalklimaat goed voer elkaar en worden de kalveren gevoerd middels een kalverdrinkautomaat. De melkveehouders vertelden dat de kalveren vaak last hebben van ademhalingsproblemen als ze van de eenlingboxen naar groepen gaan. Dit wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit in de stal met de individuele kalverboxen, waar slecht geventileerd kan worden.

individuele kalverboxen

groepshuisvesting

Om deze ademhalingsproblemen te voorkomen, zal een andere schuur die nu als opslagplaats wordt gebruikt (foto hieronder), worden omgebouwd tot een nieuwe stal met betonvloer, waar de nieuwe kalverboxen zullen worden geplaatst. In deze ruimte kan er gemakkelijk worden geventileerd. Daarnaast is er al een Holm & Laue MelkTaxi aangeschaft om de kalveren mee te voeren.

De onderdelen en materialen waren al een paar dagen voor onze aankomst aangekomen. Juan, onze dealer in Spanje, hielp met het monteren van de kalverboxen zodat hij kon leren hoe de kalverboxen in elkaar worden gezet en wat er in de toekomst van melkveehouders wordt verwacht. De montage van de kalverboxen verliep zonder problemen en iets meer dan een dag werk waren alle kalverboxen gemonteerd. De accessoires werden later nageleverd.

topcalf kalverhokken
topcalf kalverhokken
Deel deze pagina